Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Tort prezent

print Drukuj
Tort prezent

Alcia0405

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
0.0

0 ocen

Mój torcik na moje 21 urodziny :) ozdobiony masą cukrową:)

składniki

składniki na biszkopt:
10 jajek
320g cukru
200g mąki
szczypta soli
70 g mąki ziemniaczanej

blaszka 25 x 35 cm

przekładanie bita śmietana plus wybrane owoce
750 ml śmietany 30 lub 36 %
4 śmietan fix lub rozpuszczona żelatyna
okolo 5 łyżek cukru pudru w zależności jak bardzo słodko lubimy bitą śmietanę:)

masa cukrowa:

Składniki:

800g cukru pudru
100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70ml wody
ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy
barwniki spożywcze

sposób przygotowania

biszkopt:
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli, dodać następnie żółtka, a na sam koniec mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. wylewamy ciasto na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, pieczemy do tzw. suchego patyczka ok. 25-35 min.
gdy biszkopt gotowy, wyciągamy go z piekarnika, odtsawiamy do ostygnięcia. następnie gdy już ostygnie przekrawamy go na 3 części.

Robimy bitą śmietanę, śmietanę kremówkę obijamy z cukrem pudrem, dodajemy śmietan fix lub rozpusczoną żelatynę w zależności jak kto woli. przekładamy tym warstwy biszkoptu, możemy dać swoje ulubione owoce, gdy juz jest gotowe, z wierzchu również nakładamy bitą śmietanę i odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę cukrową.

Sposób przygotowania:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
Masę rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. (Osobiście preferuję smarowanie olejem. Jeśli masą chcemy obłożyć ciasto, należy rozwałkować ją na dużej powierzchni, dużo większej niż ciasto, aby masy na pewno starczyło na jego obłożenie).
Masę możemy zabarwić za pomocą barwników w proszku albo  w żelu i tworzymy swój wybrany wzór w zależnosci jak chcemy ozdobić. w moim przypadku był to tort w kształcie prezentu

Tagi: torty
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 15
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!