- 6 jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia:
- dowolny kwaskowy dżem, np. z czarnej porzeczki
- 1 kostka masła
- 1 puszka masy kajmakowej
Do dekoracji:
- lukier plastyczny: błękitny, czarny, szary, żółty, biały, czerwony
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w prostokątnej formie, w temperaturze 180 stopni, około 30-35 minut (należy sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy w środku).
Upieczony biszkopt wystudzić. Z biszkoptu wyciąć dwa prostokąty (większy i mniejszy). Większy będzie stanowił podstawę tortu, mniejszy będzie leżał na nim. Z mniejszego uciąć kawałek. Otrzymujemy 3 prostokąty, każdy o innych wymiarach. Dwa mniejsze ułożymy prostopadle do siebie (tworząc literę T) na większym biszkopcie. Każdy biszkopt przekroić wzdłuż.
Krem: Masło utrzeć. Stopniowo dodawać kajmak i dalej ucierać. Masa powinna być puszysta i gładka.
Biszkopt przełożyć dżemem i kremem. Kremu powinno także starczyć na posmarowanie tortu od góry i z boków. Jest to konieczne, żeby lukier plastyczny się utrzymał.
Lukier cienko rozwałkowujemy. Błękitny lukier układamy na całej powierzchni tortu, formując opływowe kształty lokomotywy. Z pozostałych kolorów wycinamy poszczególne elementy dekoracyjne lokomotywy - oczy, buzię i inne. Elementy przyklejamy resztką kremu, klejem spożywczym lub odrobiną masła.
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu