Troszkę pracochłonny tort, ale warto poświęcić trochę czasu, aby go przygotować. Idealny na urodziny. Lekki i pyszny.
1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dodać żółtka i chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.
3. W ten sam sposób upiec biszkopt makowy i jasny. Również wystudzić.
4. Przygotować masę śmietankową: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i lekko przestudzić. Czekoladę połamać na małe kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać płynną żelatynę i czekoladę, dokładnie ubić.
5. Upieczone i przestudzone biszkopty przełożyć masą śmietankową, posmarować również boki i wierzch tortu.
6. Przygotować kulki: herbatniki bardzo drobno pokruszć. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem puderm na puszystą masę, dodać kakao i pokruszone herbatniki, dokładnie utrzeć. Z masy formować niewielkie kulki. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obtaczać w niej kulki.
7. Kulki układać na torcie wciskając je lekko w masę śmietankową.
8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie posypać nią wierzch i boki tortu.
9. Tort wstawić do lodówki do stężenia co najmniej na kilka godzin lub na całą noc.
10. Po tym czasie tort kroić i podawać. Smacznego.
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu