- 1 jajko
- 30 g cukru
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- 20 g zmielonych migdałów
nadzienie:
- 10-12 g żelatyny
- 1 laska wanilii
- 300 g jogurtu
- 1 pomarańcza
- 40 g cukru
dekoracja:
- 50 g posiekanych pistacji
- kilka listków wiśni
- 2 kiwi
- kilka plasterków mango
- kilka malin
1.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijać na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo 20 g cukru. Żółtko utrzeć z resztą cukru i 2 łyżkami wody na puch. Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, po czym wkładać stopniowo do utartych żółtek na przemian ze zmielonymi migdałami i pianą z białek. Całość wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić. Usunąć papier.
2.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii naciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Jogurt wlać do miski, włożyć miąższ z wanilii, dodać sok i skórkę z pomarańczy oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali do rozpuszczenia., po czym wymieszać z masą waniliowo-jogurtową.
3.
Biszkopt w formie zalać ścinającą się masą waniliowo-jogurtową. Powierzchnię wyrównać. Tort wstawić na 3 godz. do lodówki.
4.
Dekoracja: Z obranych i pokrojonych na plasterki owoców kiwi wyciąć kształt liści Liście wiśni dokładnie umyć. Z obranego mango wyciąć obieraczką do warzyw lub nożem cienkie paski, uformować pąki kwiatów. Maliny wsadzić w środek uformowanych pączków. Liście i owoce ułożyć na górze tortu. Pistacjami obsypać brzegi tortu - położyć posiekane pistacje na szerokim nożu i trzymając go lekko ukośnie dociskać pistacje do boków tortu.
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu