Tort "ząb"

Tort "ząb"

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Tort z bitą śmietaną i ozdobami z lukru plastycznego.

Składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do przełożenia:
- 500 ml śmietanki 30% (lub 36%)
- 3 śmietanfixy
- do smaku - cukier puder
- borówki lub inne owoce niepuszczające soku

Do dekoracji:
- lukier plastyczny: szary, czerwony i biały
- pisak cukrowy
- borówki

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w prostokątnej formie, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż. Z biszkoptu nożem wyciąć kształt zęba. (Można wcześniej przygotować sobie szablon z papieru).

Przełożenie: Ubić śmietanę z dodatkiem cukru pudru i 2 opakowań śmietanfix. Biszkopt przełożyć bitą śmietaną i borówkami. Cały wierzch biszkoptu posmarować bitą śmietaną.

Z lukru ulepić małe ząbki, szczoteczkę i pastę do zębów, akcesoria dentystyczne. Biszkopt, posmarowany bitą śmietaną, posypać ostatnią torebkę śmietanfixu i dopiero wtedy położyć dekoracje wykonane z lukru. Tort można obłożyć naookoło owocami.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy