Tort zamek


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Przygotowanie tortu zajmuje trochę czasu, ale warto....
Składniki:
Biszkopt:
- 8 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 3 budynie śmietankowe
- tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
- 5 szklanek pełnotłustego mleka
- 3 kostki masła
Poncz:
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 1 słoiczek kwaskowego dżemu
Dekoracja:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 5 wafli do lodów typu rożek
- 100 g wiórek kokosowych
- barwnik spożywczy w dowolnym kolorze (na wieżyczki)
- ptasie mleczko (ok. 15 czekoladek)
- witrażyki z czekolady
- chorągiewki (zrobione z wykałaczek i papieru kolorowego)
Sposób przygotowania:
1.
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w dużej prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni, około 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 części - tak, aby można było ustawić piętra zamku. Dodatkowo każdą część przekroić wzdłuż na 2-3 części.
2.
Poncz: Wodę przegotować, ostudzić, dodać cukier i sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszać. Biszkopt nasączyć ponczem.
3.
Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
4.
Składanie: Poszczególne części biszkoptu smarować na zmianę kremem i dżemem. Kremu powinno wystarczyć na posmarowanie zamku z zewnątrz oraz na posmarowanie wieżyczek. Nałożyć na siebie poszczególne piętra.
5.
Dekorowanie:
Drzwi - wyciąć odpowiedni kształt z całej tabliczki czekolady.
Wieżyczki - wiórki kokosowe wymieszać w miseczce z barwnikiem (ilość barwnika zależy od koloru, który chcemy uzyskać); wafle posmarować cienko kremem i obtaczać w pofarbowanych wiórkach kokosowych.
Okna - kupne witrażyki przyciąć nożykiem do pożądanych kształtów.
Flanki - ptasie mleczko.
Wtykamy chorągiewki.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również

Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami
Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami- brak słów na to ciasto tak jest pyszne!
Tort statek
Tort czekoladowy w kształcie statku
Kostka alpejska
Przepis na tort, pyszny placek który aż rozpływa się w ustach. Biszkopt przełozony masą to jest coś co lubię :)
Tort z bitą śmietaną i wiśniami
Tort z bitą śmietaną i wiśniami- pyszny torcik z pysznym ciastem czekoladowym i śmietaną!
Tort czołg
Sprawdzony przepis na tort dla dziecka w kształcie czołgu. Tort biszkoptowy z dżemem i masą kajmakową zasmakuje każdemu...Zobacz więcej przepisów na:
Tort

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.