Tortilla meksykańska podstawowy przepis

Tortilla meksykańska podstawowy przepis

Ocena:

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Tortilla nie jest trudna, oto przepis na pyszną tortillę. Tortilla, jaką lubimy w Polsce i którą wszędzie można kupić, wywodzi się z Meksyku. Placki kukurydziane, których używamy do zawijania pyszności zasmakują każdemu. Podaję przepis na domową tortillę, ale nie pszenną tylko kukurydzianą, taką, jaką można dostać w Meksyku.

Składniki:

  • 400 ml wody
  • łyżeczka oliwy
  • łyżeczka soli
  • 20 dag mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Podstawowy przepis na tortillę jest bardzo prosty.

  1. Najpierw tworzymy ciasto:
    Mieszamy mąkę z solą i oliwą. Zaczynamy wyrabiać ciasto sukcesywnie dolewając wody. Ciasto powinno mieć konsystencję jak ciasto makaronowe.
  2. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienkie placki o wielkości posiadanej patelni. Warto pamiętać, żeby były naprawdę cienkie.
  3. Kolejna czynnością w podstawowym przepisie na tortillę jest smażenie. Najlepiej smażyć placki na patelni o grubym spodzie, bez tłuszczu. I od razu na gorącą patelnię.
  4. Smażymy placki aż zbrązowieją, zwykle około trzydzistu sekund z jednej strony.

Tortilla gotowa.

Teraz można zacząć przygotowywać nadzienie do tortilli.

Smacznego!

Autor: Lesław

Polecamy nasze przepisy