Tortilla z młodą kapustą i innymi warzywami.

Tortilla z młodą kapustą i innymi warzywami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Latem z powodu upałów rzadko sięgamy po mięso. Częściej po świeże i sezonowe warzywa. Polecam taką tortillę na obiad lub smaczną i zdrową przekąskę.

Składniki:

Ciasto na tortillę:

3 łyżki oleju

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

3 łyżki oleju

około 120 ml ciepłej wody

 

Nadzienie:

1 pomidor

1 ogórek zielony

kilka rzodkiewek

ćwiartka młodej kapusty

sól i pieprz

 

Sos:

2-3 łyżki majonezu

pół szklanki jogurtu naturalnego

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wykonanie placków:

1. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto . (Ciasto nie powinno być zbyt luźne). Przykrywamy je miseczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie dzielimy na 6 części i wałkujemy cienkie placki, następnie smażymy je na suchej i gorącej patelni z obu stron po kilka chwil. Średnica patelni tak około 20 cm - 23 cm.

Wykonnaie nadzienia:

2. Kapustę bardzo drobno kroimy i solimy, następnie odstawiamy na chwilę żeby zmiękła, a gdy puści sok dokładnie odciskamy.

3. Warzywa myjemy i osuszamy. Obrany ogórek kroimy w paski, pomidor w półplasterki a rzodkiewki w plasterki.

Wykonanie sosu:

4. Składniki sosu mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podanie:

5. Na placki tortilli nakładamy warzywa i podajemy z sosem. Oprószamy sola i pieprzem. Zawijamy.

6. Smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy