Domowe tzatziki

Domowe tzatziki

Ocena:

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Oczywiści najłatwiej kupić gotowe tzatziki w sklepie, bo przecież jest ogólnie dostępny, ale my nie lubimy iść na skróty i zrobimy go sami. Przecież to prościzna i w dodatku robi się tzatziki jakieś 10 minut, więc chyba szkoda kupować gotowy produkt z konserwantami jak można zdobić zdrowy i domowy sos tzatziki, prawda? Polecam.

Składniki:

  • 1 duży jogurt naturalny (najlepiej typ grecki)
  • 1 duży świeży ogórek
  • 1 ząbek czosnku polskiego lub 2 chńskiego
  • kilka gałązek kopru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jak wykonać  tzatziki:

  1. Obieramy i ścieramy ogórek na tarce.
  2. Koperek siekamy na drobno.
  3. Wyciskamy czosnek praską.
  4. Jogurt przekładamy do wysokiego naczynia i dodajemy do niego kolejno startego ogórka, posiekany koperek, wyciśnięty czosnek, odrobinkę soli i pieprzu.
  5. Wszystko mieszamy przy pomocy łyżki lub miksera i wkładamy do lodówki na jakiś czas (aż się dobrze schłodzi).

Tzatziki są doskonałe jako przystawka do mięs, ale ja podaję go też do grillowanych jarzyn. Są pyszne - polecam!

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy