Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Sos tzatziki

print Drukuj
Sos tzatziki

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 3
Ocena:
4.3

28 ocen

Gdy lato za oknem i czas grilla sos tzatziki to sos, który musi być na stole. Ciężko sobie wyobrazić bez tego sosu grilla czy też warzywa. Najlepsze w sosie tzatziki jest to, że jest on mega prosty a smakuje wybornie. Także sos tzatziki robimy i wcinamy :)

składniki
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • nieduży zielony ogórek
  • koperek
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Sos tzatziki w kilku krokach:

  1. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę.
  2. Dodajemy czosnek do jogurtu w miseczce.
  3. Ścieramy ogórek na tarce i również dodajemy do jogurtu. Gdy jogurt jest bardzo gęsty, to nie odciskamy wody z ogórka, gdy jest mniej gęsty to warto odcisnąć wodę z ogórka, wtedy sos nie będzie wodnisty.
  4. Siekamy koperek i wrzucamy do miseczki.
  5. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy kilka kropli cytryny. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na około godziny do lodówki. Ja przykrywam miseczkę folią. Warto spróbować, czy sos jest wystarczająco czosnkowy, gdy mało to możemy dodać więcej czosnku.

Nie wyobrażam sobie grilla bez sosu tzatziki, więc polecam każdemu mój przepis na tzatziki.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!