· 5-4 udek z kurczaka
· szklanka ketchupu
· 3 łyżki majonezu
· Sól
· Bazylia
· 3 duże cebule
· Olej do smażenia
Marynata:
· ¾ szk. oleju
· 3 łyżeczki Bazyli
· ½ łyżeczki ostrej papryki
· Trochę czosnku
1. Myjemy udka i kroimy na połówki.
2. Wlewamy do miski olej.
3. Dodajemy paprykę ostrą, bazylię, trochę czosnku, wszystko razem mieszamy.
4. Solimy udka i wkładamy na godzinę w marynatę.
5. Majonez mieszamy z ketchupem.
6. Połowę sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.
7. Udka obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron, po czym wkładamy do naczynia żaroodpornego.
8. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki i prużymy na oleju pozostałym ze smażenia udek, wykładamy na udka.
9. Na koniec polewamy pozostałym sosem.
10. Zapiekamy 35 minut w 180˚C.
11. Udka gotowe.
12. Smacznego.
Udka faszerowane kapustą kiszoną i grzybami.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu