Pikantne udka z piekarnika.

Pikantne udka z piekarnika.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Tak przygotowane mięso jest bardzo pikantne,więc danie jest dla wielbicieli bardzo ostrych smaków. Shahi Paneer Masala to przyprawa pochodząca z kuchni indyjskiej.Jest to bogata mieszanka ziół i przypraw.Papryczka chilli habanero nadaje daniu pikantności.

Składniki:

  • Marynata:
  • 8 łyżek pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 suszona papryczka Chilli Habanero
  • Mięso:
  • 4 udka
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawa Shahi Paneer Masala

 

Sposób przygotowania:

Przepis na udka z kurczaka:

  1. Udka należy dokładnie oczyścić, każde udko przekroić na dwie części,umyć i dokładnie osuszyć. Następnie mięso natrzeć przyprawą i odstawić na conajmniej pół godziny w chłodne miejsce.
  2. Ząbki czosnku obrać i pokroić w drobną kostkę. Papryczkę drobno pokruszyć. Następnie składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć do niej mięso tak, żeby całe było przykryte marynatą i odstawić na kolejne pół godziny w chłodne miejsce.
  3. Po tym czasie na dno formy do pieczenia wlać olej i przełożyć zamarynowane mięso wraz z całą marynatą.
  4. Udka należy piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni do miękkości. Pod czas pieczenia mięso należy od czasu do czasu polewać marynatą w której się piecze.
  5. Upieczone udka podawać gorące.

Smacznego

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy