Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami.

Udka pieczone w cebuli i porach podane z kopytkami.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Propozycja na niedzielny obiad. Pyszne aromatyczne mięsko i ulubione przez większość osób mięciutkie kopytka. Pycha. Polecam.

Składniki:

  • Kopytka:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 łyżka oleju
  • Dodatkowo:
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 duży por
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • przyprawa do kurczaka
  • czosnek staropolski ( przyprawa )

Sposób przygotowania:

1. Udka oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie natrzeć przyprawami i olejem, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.

2. Cebule obrać i pokroić w piórka. Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki. Por oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w grube krążki.

3. Do woreczka do pieczenia włożyć zamarynowane mięso, warzywa, podlać kilkoma łyżkami oleju, zawiązać woreczek, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec do miękkości. Pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.

4. Przygotować kopytka: Ziemniaki obrać, umyć ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wystudzić.

5. Do ziemniaków wbić jajka, dodać obie mąki i zagnieść ciasto. Z ciasta na posypanej mąką stolnicy formować wałek, spłaszczać i kroić kilkucentymetrowe kluski. Tępą stroną noża na kluskach zrobić wzorek.

6. Gotować kluski partiami w osolonej wodzie z olejem około 4- 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię ( uważać, żeby się nie rozgotowały ). Ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową.

7. Na talerze nakładać udko, kopytek i porcje warzyw. Podawać gorące. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy