Propozycja na niedzielny obiad. Pyszne aromatyczne mięsko i ulubione przez większość osób mięciutkie kopytka. Pycha. Polecam.
1. Udka oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie natrzeć przyprawami i olejem, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
2. Cebule obrać i pokroić w piórka. Ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki. Por oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w grube krążki.
3. Do woreczka do pieczenia włożyć zamarynowane mięso, warzywa, podlać kilkoma łyżkami oleju, zawiązać woreczek, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec do miękkości. Pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni.
4. Przygotować kopytka: Ziemniaki obrać, umyć ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, przecisnąć przez praskę i dokładnie wystudzić.
5. Do ziemniaków wbić jajka, dodać obie mąki i zagnieść ciasto. Z ciasta na posypanej mąką stolnicy formować wałek, spłaszczać i kroić kilkucentymetrowe kluski. Tępą stroną noża na kluskach zrobić wzorek.
6. Gotować kluski partiami w osolonej wodzie z olejem około 4- 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię ( uważać, żeby się nie rozgotowały ). Ugotowane kluski wyjąć łyżką cedzakową.
7. Na talerze nakładać udko, kopytek i porcje warzyw. Podawać gorące. Smacznego.
Udka faszerowane kapustą kiszoną i grzybami.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu