Udka w powidłach śliwkowych

Udka w powidłach śliwkowych

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na udka z kurczaka - smaczny smak mięska, polecam na niedzielny wykwintny obiad!

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 łyżki masła
  • 1 szkl bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
  • 1 łyżeczka octu
  • Sól
  • Słodka papryka mielona
  • 3-4 łyżki powidła śliwkowego
  • jarzynka
  • Olej

Sposób przygotowania:

Przepis na udka z kurczaka w kilku krokach:

  1. Udka myjemy i osuszamy, oprószamy przyprawami: jarzynką i słodką papryką.
  2. Smażymy z obydwóch stron na rumiano na maśle. Wkładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i zalewamy przygotowanym sosem.
  3. Pieczemy w piekarniku do godziny w 180 stopniach.

    Sos:
  4. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zrumieniamy ją na jednej łyżce masła.
  5. Dodajemy do zrumienionej cebulki koncentrat, keczup, powidła, ocet i przyprawiamy cukrem i solą.
  6. Dodajemy bulion drobiowy i dokładnie mieszamy, zagotowujemy.

Smacznego!

 

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy