Udka w powidłach śliwkowych
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Przepis na udka z kurczaka - smaczny smak mięska, polecam na niedzielny wykwintny obiad!
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki masła
- 1 szkl bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka keczupu pikantnego
- 1 łyżeczka octu
- Sól
- Słodka papryka mielona
- 3-4 łyżki powidła śliwkowego
- jarzynka
- Olej
Sposób przygotowania:
Przepis na udka z kurczaka w kilku krokach:
- Udka myjemy i osuszamy, oprószamy przyprawami: jarzynką i słodką papryką.
- Smażymy z obydwóch stron na rumiano na maśle. Wkładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i zalewamy przygotowanym sosem.
- Pieczemy w piekarniku do godziny w 180 stopniach.
Sos: - Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zrumieniamy ją na jednej łyżce masła.
- Dodajemy do zrumienionej cebulki koncentrat, keczup, powidła, ocet i przyprawiamy cukrem i solą.
- Dodajemy bulion drobiowy i dokładnie mieszamy, zagotowujemy.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: aga-27
Polecamy również
Udka zapiekane w musztardzie
Znudziły wam się zwykłe udka, proponuję zapiekane w musztardzie.Udka pieczone
Przepis na pieczone udka z kurczaka - chrupiące udka pachnące imbirem i anyżem, które stworzą pyszny obiad. Każde...Zapiekane udka w sosie tatarskim
trochę pracy jest szczególnie z wyjęciem kości ale naprawdę wartoUdka z warzywami
Pyszne i zdrowe udka z kurczaka z dużą ilością warzyw. Jako danie obiadowe zawsze się sprawdzaketchupowe Udka
Udka w aromatycznym sosieZobacz więcej przepisów na: