Udko kurczaka z żurawiną

Udko kurczaka z żurawiną

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na udko z kurczaka, z żurawiną. Żurawina w połączeniu z miodem nadaje tej potrawie oryginalny smak.

Składniki:

  • podudzia z kurczaka 4 sztuki
  • żurawina 1/2 szklanki
  • limonka 1 sztuka
  • tymianek 
  • papryka słodka 1 łyżka
  • miód 3 łyżki 
  • pieprz biały 2 łyżeczki
  • wino białe 1/2 szklanki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na udka z kurczaka z żurawiną:

  1. najpierw z soli, słodkiej papryki, pieprzu białego, żurawiny, wina, miodu i oliwy robię marynatę, nacieram udka kurczaka i odstawiam (najwygodniej na noc)
  2. rano nastawiam piekarnik na 200 stopni, a kurczaka przekładam do żaroodpornego naczynia, zalewam marynatą, pół limonki wyciskam na kurczaka, posypuję tymiankiem, zawijam w folię aluminiową i na 2 godz. wkładam do piekarnika
  3. po 2 godzinach zdejmuję folię i piekę około 15 minut do zrumienienia skórki

Pyszne udka z kurczaka gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy