Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Udźce z kurczaka z gorgonzolą

print Drukuj
Udźce z kurczaka z gorgonzolą

Basia

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

11 ocen

Drób jest bardzo popularny w naszej kuchni. Jednak udźce z kurczaka nie każdy przyrządza. Przyznam szczerze, że dopóki nie pojawiły się jako gotowy półprodukt w lidlu, nie chciało mi się luzować udek z kości, obierać ze skóry. Ale skoro mam tą najgorszą robotę za sobą to samo mięsko doczyścić, doprawić i przygotować nie stanowi żadnego problemu i sprawia niesamowitą frajdę. W moim domu udźce z kurczaka zagościły od niedawna na dobre. Polecam!

składniki

na 6 osób

  • 2 tacki udźca z kurczaka
  • 1 opakowanie gorgonzoli
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • kurkuma
  • papryka słodka
  • imbir
  • olej
  • dodatkowo potrzebne będą wykałaczki

 

 

sposób przygotowania

Udźce z kurczaka krok po kroku:

  1. Udźce drobiowe należy oczyścić z błonek i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy je do miski, wlewamy łyżkę oleju doprawiamy solą, pieprzem, curry, kurkumą, papryką i imbirem. Tak przygotowane udźce zostawiamy na 20 minut.
  2. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie talarki. Również gorgonzolę kroimy na paski szerokości 1cm i długości 3cm.
  3. Każdy udziec nadziewamy plastrem cebuli i gorgonzolą, zwijamy go i spinamy na końcach wykałaczkami.
  4. Tak przygotowane mięso smażymy w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego, na którego dno wlaliścy pół szklanki wody lub bulionu. Udźce pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do tempratury 200 stopni.
  5. Gotowe udźce podajemy np. z ryżem ugotowanym w curry lub w jarzynach. Można je również podać jako gorącą lub zimną przystawkę, chociaż przyznam, że na gorąco są smaczniejsze.

Polecam udźce z kurczaka :) 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!