Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Udźce z kurczaka z gorgonzolą

print Drukuj
Udźce z kurczaka z gorgonzolą

Basia

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.7

11 ocen

Drób jest bardzo popularny w naszej kuchni. Jednak udźce z kurczaka nie każdy przyrządza. Przyznam szczerze, że dopóki nie pojawiły się jako gotowy półprodukt w lidlu, nie chciało mi się luzować udek z kości, obierać ze skóry. Ale skoro mam tą najgorszą robotę za sobą to samo mięsko doczyścić, doprawić i przygotować nie stanowi żadnego problemu i sprawia niesamowitą frajdę. W moim domu udźce z kurczaka zagościły od niedawna na dobre. Polecam!

składniki

na 6 osób

  • 2 tacki udźca z kurczaka
  • 1 opakowanie gorgonzoli
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • kurkuma
  • papryka słodka
  • imbir
  • olej
  • dodatkowo potrzebne będą wykałaczki

 

 

sposób przygotowania

Udźce z kurczaka krok po kroku:

  1. Udźce drobiowe należy oczyścić z błonek i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy je do miski, wlewamy łyżkę oleju doprawiamy solą, pieprzem, curry, kurkumą, papryką i imbirem. Tak przygotowane udźce zostawiamy na 20 minut.
  2. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie talarki. Również gorgonzolę kroimy na paski szerokości 1cm i długości 3cm.
  3. Każdy udziec nadziewamy plastrem cebuli i gorgonzolą, zwijamy go i spinamy na końcach wykałaczkami.
  4. Tak przygotowane mięso smażymy w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego, na którego dno wlaliścy pół szklanki wody lub bulionu. Udźce pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do tempratury 200 stopni.
  5. Gotowe udźce podajemy np. z ryżem ugotowanym w curry lub w jarzynach. Można je również podać jako gorącą lub zimną przystawkę, chociaż przyznam, że na gorąco są smaczniejsze.

Polecam udźce z kurczaka :) 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!