Udźce z kurczaka z gorgonzolą

Udźce z kurczaka z gorgonzolą

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Drób jest bardzo popularny w naszej kuchni. Jednak udźce z kurczaka nie każdy przyrządza. Przyznam szczerze, że dopóki nie pojawiły się jako gotowy półprodukt w lidlu, nie chciało mi się luzować udek z kości, obierać ze skóry. Ale skoro mam tą najgorszą robotę za sobą to samo mięsko doczyścić, doprawić i przygotować nie stanowi żadnego problemu i sprawia niesamowitą frajdę. W moim domu udźce z kurczaka zagościły od niedawna na dobre. Polecam!

Składniki:

na 6 osób

  • 2 tacki udźca z kurczaka
  • 1 opakowanie gorgonzoli
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • kurkuma
  • papryka słodka
  • imbir
  • olej
  • dodatkowo potrzebne będą wykałaczki

 

 

Sposób przygotowania:

Udźce z kurczaka krok po kroku:

  1. Udźce drobiowe należy oczyścić z błonek i dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy je do miski, wlewamy łyżkę oleju doprawiamy solą, pieprzem, curry, kurkumą, papryką i imbirem. Tak przygotowane udźce zostawiamy na 20 minut.
  2. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w cienkie talarki. Również gorgonzolę kroimy na paski szerokości 1cm i długości 3cm.
  3. Każdy udziec nadziewamy plastrem cebuli i gorgonzolą, zwijamy go i spinamy na końcach wykałaczkami.
  4. Tak przygotowane mięso smażymy w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego, na którego dno wlaliścy pół szklanki wody lub bulionu. Udźce pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do tempratury 200 stopni.
  5. Gotowe udźce podajemy np. z ryżem ugotowanym w curry lub w jarzynach. Można je również podać jako gorącą lub zimną przystawkę, chociaż przyznam, że na gorąco są smaczniejsze.

Polecam udźce z kurczaka :) 

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy