Uszka do barszczu wigilijnego mojej teściowej

Uszka do barszczu wigilijnego mojej teściowej

Ocena: ★

14 Ocen

portions

Ilość porcji: 50

Jeszcze niedawno uszka do barszczu wigilijnego były dla mnie nieodkrytą tajemnicą. Moja teściowa przekonała mnie, że to nic trudnego! Teraz to ja jestem specjalistką od uszek do wigilijnego barszczu. Spróbuj uszek do barszczu wigilijnego mojej teściowej!

Składniki:

Farsz

  • suszone grzyby - 25 dag
  • cebula - 1 większa
  • orzechy włoskie - 2 łyżki
  • jajko - 1
  • oleju - 1
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • sól, pieprz

Ciasto

  • mąka - 2 szklanki (35 dag)
  • jajko - 1
  • szczypta soli


 

 

Sposób przygotowania:

Jak robię uszka do barszczu wigilijnego mojej teściowej?

  1. Grzyby opłukuję, moczę w ciepłej przegotowanej wodzie.
  2. Gotuję w tej samej wodzie, osączam i drobno siekam.
  3. Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju.
  4. Łączę z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawiam solą i pieprzem.
  5. Wbijam jajko, wyrabiam farsz.
  6. Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagniatam miękkie ciasto.
  7. Odstawiam na 15–20 minut, aby odpoczęło.
  8. Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowuję ciasto.
  9. Wycinam romby o brzegu 5–6 cm, nakładam farsz, sklejam po przekątnej, a następnie dwa rogi razem.
  10. Gotuję 3–5 minut w osolonym wrzątku.

Jeżeli tak jak ja przedtem, myślisz, że uszka do barszczu wigilijnego trudno zrobić, przetestuj ten przepis przed Bożym Narodzeniem. Takie uszka możesz przecież podać do innego barszczu lub zupy. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy