Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Uszka do barszczu wigilijnego mojej teściowej

print Drukuj
Uszka do barszczu wigilijnego mojej teściowej

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 50
Ocena:
3.7

14 ocen

Jeszcze niedawno uszka do barszczu wigilijnego były dla mnie nieodkrytą tajemnicą. Moja teściowa przekonała mnie, że to nic trudnego! Teraz to ja jestem specjalistką od uszek do wigilijnego barszczu. Spróbuj uszek do barszczu wigilijnego mojej teściowej!

składniki

Farsz

  • suszone grzyby - 25 dag
  • cebula - 1 większa
  • orzechy włoskie - 2 łyżki
  • jajko - 1
  • oleju - 1
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • sól, pieprz

Ciasto

  • mąka - 2 szklanki (35 dag)
  • jajko - 1
  • szczypta soli


 

 

sposób przygotowania

Jak robię uszka do barszczu wigilijnego mojej teściowej?

  1. Grzyby opłukuję, moczę w ciepłej przegotowanej wodzie.
  2. Gotuję w tej samej wodzie, osączam i drobno siekam.
  3. Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju.
  4. Łączę z grzybami, natką, posiekanymi orzechami, przyprawiam solą i pieprzem.
  5. Wbijam jajko, wyrabiam farsz.
  6. Z mąki, jajka, soli i odrobiny ciepłej wody zagniatam miękkie ciasto.
  7. Odstawiam na 15–20 minut, aby odpoczęło.
  8. Na podsypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowuję ciasto.
  9. Wycinam romby o brzegu 5–6 cm, nakładam farsz, sklejam po przekątnej, a następnie dwa rogi razem.
  10. Gotuję 3–5 minut w osolonym wrzątku.

Jeżeli tak jak ja przedtem, myślisz, że uszka do barszczu wigilijnego trudno zrobić, przetestuj ten przepis przed Bożym Narodzeniem. Takie uszka możesz przecież podać do innego barszczu lub zupy. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!