50 dag pieczarek
1 czerwona cebula
1 jabłko
śmietana 12 % (mały kubeczek)
1 czubata łyżka mąki
2 łyżeczki musztardy
kawałek smalcu
trochę posiekanej natki pietruszki i koperku
1 ząbek czosnku
5 ziarenek angielskiego ziela, liść laurowy
sól, pieprz, papryka mielona, jarzynka, majeranek
1.Wątróbkę czyścimy, myjemy i kroimy na większe kawałki.
2.Na patelni rozpuszczamy smalec.
3.Wrzucamy wątróbkę, angielskie ziele i liść laurowy.
4.Pieczarki obieramy, myjemy i kroimyw plasterki.
5.Dodajemy do wątróbki.
6.Dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
7.W razie potrzeby dolewamy odrobinę przegotowanej wody.
8.Po 15 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. J
9.Jabłko obieramy ze skórki, ścitramy na tarce o grubych oczkach.
10.Dokładamy do wątróbki, delikatnie mieszamy.
11.Mąkę rozprowadzamy w kubeczku z odrobiną zimnej wody, dolewamy śmietanę i razem mieszamy.
12.Wlewamy na patelnię, dodajemy musztardę i przyprawy.
13.Dusimy jeszcze 3 minuty. N
14.Na koniec posypujemy zieleniną.
WĄTRÓBKA W SOSIE POMIDOROWO - ZIOŁOWYM
WĄTRÓBKA ZE ŚMIETANĄ I MAKARONEM
Duszona wątróbka z jabłkiem i suszonymi grzybami
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu