Domowa mielonka ze słoika
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 7
Co powiecie na domową mielonkę ze słoika. Zapewniam, że jest sto razy lepsza niż ze sklepu i wiadomo z czego jest zrobiona. Przepis polecam wypróbować. Z przepisu powinno Wam wyjść około 6 - 7 słoików o pojemności około 200 - 250 ml.
Składniki:
- 30 surowego podgardla
- 1 kg łopatki wieprzowej
- czarny pieprz mielony do smaku
- sól do smaku
- 3 duże ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Przepis na domową mielonkę ze słoika:
- Łopatkę i podgardle oczyszczam i myję, następnie dokładnie osuszam i mielę w maszynce do mięsa.
- Obrane ząbki czosnku przeciskam przez praskę i dodaję do zmielonej masy, dodaję sól i pieprz do smaku i mieszam przez kilka minut, dokładnie masę mięsną wyrabiam.
- Tak przygotowane mięso przekładam do słoików dokładnie ubijając. Ważne żeby słoiki i zakrętki były dobrze umyte, wyparzone i wysuszone. Nie powinno być wolnych przestrzeni i nie nakładamy pełnych słoików. Słoiki dokładnie zakręcam.
- Następnie słoiki wkładam do garnka, na spód układam czystą ściereczkę, zalewam zimną wodą i gotuję około 3 godziny od zagotowania, pamiętam żeby mięso zawsze było przykryte wodą, w razie potrzeby dolewam wody.
- Ugotowane słoiki dokładnie studzę i wkładam zimne do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso jest gotowe do podania.
Domowa mielonka ze słoika pasuje idealnie do ciemnego pieczywa. Smacznego:)
Autor: babeczka35
Polecamy również
Domowa mielonka ze słoika
Co powiecie na domową mielonkę ze słoika. Zapewniam, że jest sto razy lepsza niż ze sklepu i wiadomo z czego jest zrobio...Domowa wędlina
Smaczny, swojski schab z szynkowaru. Nie ma to jak Domowa wędlina - smak, aromat i jeszcze o ile dłużej trzyma świeżość....Szynka pieczona w piekarniku.
Domowe wędliny są najlepsze. Wiemy jak zrobione. Taką wędlinę polecam na śniadanie lub kolację.Kolorowy keks do chleba
Kolorowy keks do chleba- bardzo smaczny dodatek do pieczywa czyli kanapeczek!Zobacz więcej przepisów na: