Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Domowa mielonka ze słoika

print Drukuj
Domowa mielonka ze słoika

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 7
Ocena:
5.0

1 ocena

Co powiecie na domową mielonkę ze słoika. Zapewniam, że jest sto razy lepsza niż ze sklepu i wiadomo z czego jest zrobiona. Przepis polecam wypróbować. Z przepisu powinno Wam wyjść około 6 - 7 słoików o pojemności około 200 - 250 ml.

składniki
  • 30 surowego podgardla
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 3 duże ząbki czosnku
sposób przygotowania

Przepis na domową mielonkę ze słoika:

  1. Łopatkę i podgardle oczyszczam i myję, następnie dokładnie osuszam i mielę w maszynce do mięsa.
  2. Obrane ząbki czosnku przeciskam przez praskę i dodaję do zmielonej masy, dodaję sól i pieprz do smaku i mieszam przez kilka minut, dokładnie masę mięsną wyrabiam.
  3. Tak przygotowane mięso przekładam do słoików dokładnie ubijając. Ważne żeby słoiki i zakrętki były dobrze umyte, wyparzone i wysuszone. Nie powinno być wolnych przestrzeni i nie nakładamy pełnych słoików. Słoiki dokładnie zakręcam.
  4. Następnie słoiki wkładam do garnka, na spód układam czystą ściereczkę, zalewam zimną wodą i gotuję około 3 godziny od zagotowania, pamiętam żeby mięso zawsze było przykryte wodą, w razie potrzeby dolewam wody.
  5. Ugotowane słoiki dokładnie studzę i wkładam zimne do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso jest gotowe do podania.


Domowa mielonka ze słoika pasuje idealnie do ciemnego pieczywa. Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!