Domowa mielonka ze słoika

Domowa mielonka ze słoika

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 7

Co powiecie na domową mielonkę ze słoika. Zapewniam, że jest sto razy lepsza niż ze sklepu i wiadomo z czego jest zrobiona. Przepis polecam wypróbować. Z przepisu powinno Wam wyjść około 6 - 7 słoików o pojemności około 200 - 250 ml.

Składniki:

  • 30 surowego podgardla
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 3 duże ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Przepis na domową mielonkę ze słoika:

  1. Łopatkę i podgardle oczyszczam i myję, następnie dokładnie osuszam i mielę w maszynce do mięsa.
  2. Obrane ząbki czosnku przeciskam przez praskę i dodaję do zmielonej masy, dodaję sól i pieprz do smaku i mieszam przez kilka minut, dokładnie masę mięsną wyrabiam.
  3. Tak przygotowane mięso przekładam do słoików dokładnie ubijając. Ważne żeby słoiki i zakrętki były dobrze umyte, wyparzone i wysuszone. Nie powinno być wolnych przestrzeni i nie nakładamy pełnych słoików. Słoiki dokładnie zakręcam.
  4. Następnie słoiki wkładam do garnka, na spód układam czystą ściereczkę, zalewam zimną wodą i gotuję około 3 godziny od zagotowania, pamiętam żeby mięso zawsze było przykryte wodą, w razie potrzeby dolewam wody.
  5. Ugotowane słoiki dokładnie studzę i wkładam zimne do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso jest gotowe do podania.


Domowa mielonka ze słoika pasuje idealnie do ciemnego pieczywa. Smacznego:)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy