Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Domowa mielonka ze słoika

print Drukuj
Domowa mielonka ze słoika

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 7
Ocena:
5.0

1 ocena

Co powiecie na domową mielonkę ze słoika. Zapewniam, że jest sto razy lepsza niż ze sklepu i wiadomo z czego jest zrobiona. Przepis polecam wypróbować. Z przepisu powinno Wam wyjść około 6 - 7 słoików o pojemności około 200 - 250 ml.

składniki
  • 30 surowego podgardla
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • czarny pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku
  • 3 duże ząbki czosnku
sposób przygotowania

Przepis na domową mielonkę ze słoika:

  1. Łopatkę i podgardle oczyszczam i myję, następnie dokładnie osuszam i mielę w maszynce do mięsa.
  2. Obrane ząbki czosnku przeciskam przez praskę i dodaję do zmielonej masy, dodaję sól i pieprz do smaku i mieszam przez kilka minut, dokładnie masę mięsną wyrabiam.
  3. Tak przygotowane mięso przekładam do słoików dokładnie ubijając. Ważne żeby słoiki i zakrętki były dobrze umyte, wyparzone i wysuszone. Nie powinno być wolnych przestrzeni i nie nakładamy pełnych słoików. Słoiki dokładnie zakręcam.
  4. Następnie słoiki wkładam do garnka, na spód układam czystą ściereczkę, zalewam zimną wodą i gotuję około 3 godziny od zagotowania, pamiętam żeby mięso zawsze było przykryte wodą, w razie potrzeby dolewam wody.
  5. Ugotowane słoiki dokładnie studzę i wkładam zimne do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso jest gotowe do podania.


Domowa mielonka ze słoika pasuje idealnie do ciemnego pieczywa. Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!