Domowa wędlina
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 1
Smaczny, swojski schab z szynkowaru. Nie ma to jak Domowa wędlina - smak, aromat i jeszcze o ile dłużej trzyma świeżość. Nie trzeba zachwalac:)
Składniki:
- ok. 500 g schabu
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka soli
- 6 liści laurowych
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Przepis na Domową wędlinę:
- Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nakłuć w kilku miejscach ostrym nożem. Ułożyć w misce, posypać solą, majerankiem i pieprzem. Soli można dać więcej, jeśli ktoś lubi słoną wędlinę. Mięso obłożyć liśćmi laurowymi i plasterkami czosnku. Nakryć czystą ściereczką i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin.
- Po 12 godzinach usunąć przyprawy - można lekko opłukać - i wsadzić schab do szynkowaru. Parzyć przez 1,5 godz.
- Szynkowar wyjąć z wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy ostygnie włożyć na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie można wyjąć Domową wędlinę z formy i jeść.
Autor: marta625
Polecamy również
Domowa wędlina
Smaczny, swojski schab z szynkowaru. Nie ma to jak Domowa wędlina - smak, aromat i jeszcze o ile dłużej trzyma świeżość....Szynka pieczona w piekarniku.
Domowe wędliny są najlepsze. Wiemy jak zrobione. Taką wędlinę polecam na śniadanie lub kolację.Kolorowy keks do chleba
Kolorowy keks do chleba- bardzo smaczny dodatek do pieczywa czyli kanapeczek!Domowa mielonka ze słoika
Co powiecie na domową mielonkę ze słoika. Zapewniam, że jest sto razy lepsza niż ze sklepu i wiadomo z czego jest zrobio...Zobacz więcej przepisów na: