Szynka pieczona w piekarniku.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 12
Domowe wędliny są najlepsze. Wiemy jak zrobione. Taką wędlinę polecam na śniadanie lub kolację.
Składniki:
Składniki na marynatę:
2 łyżki soli peklującej
półtora litra wody
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu
Dodatkowe składniki:
półtora kilograma szynki surowej wieprzowej
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
1 woreczek do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wykonanie pysznej szynki:
1. Zaczynam od zalewy:
Składniki zalewy ( oprócz soli peklującej ) zagotowuję, zdejmuję z ognia, wsypuję sól peklującą i dokładnie mieszam. Następnie zalewę dokładnie studzę, powinna być dobrze zimna.
2. Następnie marynowanie:
Mięso oczyszczam, myję i dokładnie osuszam, wkładam do szklanej miski, zalewam zalewą, przykrywam szczelnie folią aluminiową i wkładam do lodówki na 3 doby, co 12 godzin mięso obracam.
3. Następnie pieczenie:
Po tym czasie zamarynowane mięso wyjmuję z zalewy i dokładnie osuszam, następnie nacieram solą, papryką i majerankiem. Wkładam do woreczka do pieczenia, woreczek zamykam i z wierzchu nacinam w kilku miejscach. Układam w formie do pieczenia.
4. Następnie szynkę piekę półtorej godziny w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia woreczek rozcinam i piekę kilka minut, aż szynka się ładnie zrumieni.
5. Podanie: Gotową upieczoną szynkę studzę, kroję w plasterki. Podaję i życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Domowa mielonka ze słoika
Co powiecie na domową mielonkę ze słoika. Zapewniam, że jest sto razy lepsza niż ze sklepu i wiadomo z czego jest zrobio...Domowa wędlina
Smaczny, swojski schab z szynkowaru. Nie ma to jak Domowa wędlina - smak, aromat i jeszcze o ile dłużej trzyma świeżość....Kolorowy keks do chleba
Kolorowy keks do chleba- bardzo smaczny dodatek do pieczywa czyli kanapeczek!Szynka pieczona w piekarniku.
Domowe wędliny są najlepsze. Wiemy jak zrobione. Taką wędlinę polecam na śniadanie lub kolację.Zobacz więcej przepisów na: