Szynka pieczona w piekarniku.

Szynka pieczona w piekarniku.

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Domowe wędliny są najlepsze. Wiemy jak zrobione. Taką wędlinę polecam na śniadanie lub kolację.

Składniki:

Składniki na marynatę: 2 łyżki soli peklującej półtora litra wody 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu Dodatkowe składniki: półtora kilograma szynki surowej wieprzowej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1 woreczek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Wykonanie pysznej szynki: 1. Zaczynam od zalewy: Składniki zalewy ( oprócz soli peklującej ) zagotowuję, zdejmuję z ognia, wsypuję sól peklującą i dokładnie mieszam. Następnie zalewę dokładnie studzę, powinna być dobrze zimna. 2. Następnie marynowanie: Mięso oczyszczam, myję i dokładnie osuszam, wkładam do szklanej miski, zalewam zalewą, przykrywam szczelnie folią aluminiową i wkładam do lodówki na 3 doby, co 12 godzin mięso obracam. 3. Następnie pieczenie: Po tym czasie zamarynowane mięso wyjmuję z zalewy i dokładnie osuszam, następnie nacieram solą, papryką i majerankiem. Wkładam do woreczka do pieczenia, woreczek zamykam i z wierzchu nacinam w kilku miejscach. Układam w formie do pieczenia. 4. Następnie szynkę piekę półtorej godziny w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia woreczek rozcinam i piekę kilka minut, aż szynka się ładnie zrumieni. 5. Podanie: Gotową upieczoną szynkę studzę, kroję w plasterki. Podaję i życzę smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy