wieprzowina w sosie słodko
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa, gdy zmarzniemy lub przemokniemy to jest to, co naszemu organizmowi potrzeba, dlatego polecam aromatyczną zupę cebulową. Chroni przed przeziębieniem i wspaniale smakuje. I zupa cebulowa może być gotowana cały, okrągły rok.
Ryba po grecku
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Risotto z grzybami
Risotto to jeden ze sztandarowych przysmaków kuchni włoskiej. Sezon na grzyby to doskonała okazja do przyrządzenia risotta z kurkami. Słodkie, aromatyczne grzyby, odpowiednio ugotowany ryż, cebulka i odrobina białego wina to mój sekret na doskonałe risotto z kurkami.
Barszcz biały
Lubię zupy, ale najbardziej chyba lubię barszcz biały. Zimą gotuję barszcz biały z białą kiełbasą. Taki barszcz biały z białą kiełbasą spokojnie może zastąpić cały obiad, tym bardziej, że zawsze serwuję dolewki:) Spróbuj ugotować barszcz biały z białą kiełbasą, a na pewno na stałe wprowadzisz go do swojego jadłospisu.
Udka z kurczaka
Prosty przepis na orientalne udka z kurczaka. Udka z kurczaka szybko się robi a są pyszne. Polecam sprawdzony przepis na udka z kurczaka.
Ragout
Nie ma jak ragout, gdy chce się spróbowac pyszne mięso w smacznym sosie. Przepis na ragout warto wypróbować, bo ragout jest naprawdę pyszne. Także polecam przepis na ragout z pieczarkami.
Zupa serowa
Zupa serowa to pyszna lekka zupka z pierożkami tortellini! Polecam przepis na zupę z serka śmietankowego!
Placki z dyni
Placki z dyni - smaczne placuszki na obiadek, najlepiej smakują bez żadnych dodatków! Polecam przepis na placki z dyni, bo są najlepsze, a przepis łatwy!
Schab z pasztetem
Przepis na schab - fajnie i ciekawie podane mięso schabowe z smacznymi dodatkami na wierzchu!
Zupa ziemniaczana
Przepis na kartoflankę. Gdy mamy ochotę na pożywny i rozgrzewający obiad polecam ugotować tę zupę, która jest niezwkle pyszna i aromatyczna. Najlepiej smakuje bardzo gorąca. Polecam.
Zupa marchewkowa
Przepis na zupę marchewkową. Polecam, bo zupa marchewkowa jest łagodna w smaku z wyczuwalną "nutą" koperku.
Pasztet z cukinii
Trochę pracy jest przy wykonaniu tego warzywnego pasztetu, ale warto poświęcić czas i go zrobić. Dodam, że wychodzi go sporo. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Jeżeli podamy go na gorąco z ulubioną surówką to z powodzeniem, może być na obiad. Polecam.
Domowy rosół
Sprawdzony przepis na tradycyjny, domowy rosół. Bo niedziela bez rosołu się nie liczy, dlatego rosół musi być! :)
Schab duszony
Pyszne i bardzo kruche mięso w aromatycznym sosie, wprost rozpływające się w ustach. Można podać je z ziemniaczkami lub makaronem. Pomysł na niedzielny obiad i nie tylko. Polecam.
Kalafior smażony
Taki kalafior to bardzo smaczny dodatek np. do drugiego dania. Panierowany i smażony na maśle. Możemy go podać np. z ziemniaczkami i koperkiem. Polecam.
zupa
Smaczna i pożywna zupa
Naleśniki z owocami
Przepis na naleśniki z truskawkami. Idealny sposób na śniadania zamiast tradycyjnych bułek. Zdrowo z owocami warto zacząć dzień :)
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)