Lubie zapiekanki, bo robi się szybko a z dodatkiem mozzarelli smakuje jeszcze lepiej
· 6szt. Ogórków konserwowych
· 50 dag ziemniaków
· Chili
· Zioła prowansalskie
· Sól
· Bazylia
· Oregano
· 1 mozzarella
· 20 dag sera żółtego
· Olej
· ½ kg schabu
· Cebula
· Odrobina czosnku
· 1 puszka pomidorów krojonych
· 4 łyżki ketchupu pikantnego
1. Kroimy mięso w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli.
2. Obieramy ziemniaki i kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie.
3. Również obieramy cebulęi kroimy w kostkę prużymy na drugiej patelni na oleju.
4. Do cebuli dodajemy czosnek i pomidory.
5. Następnie ketchup , bazylie, oregano oraz chili.
6. Ziemniaki ugotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego.
7. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
8. Na ziemniaki kroimy w krążki ogórki.
9. Następnie wykładamy mięso.
10. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy mięso.
11. Zalewamy przygotowanym sosem.
12. Na wierzch rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarelle.
13. Zapiekamy 20 minut w 180 ˚C.
14. Zapiekanka gotowa.
15. Smacznego.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i z warzywami
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu