Pora na kalafiora, brokuł też sie przyda jako podpora kalafiora jest fasola, wszystkie warzywa sezonowe do wykorzystania są gotowe ;)
· 1 duży filet z kurczaka
· Trochę papryczek konserwowych
· Przyprawa do kurczaka
· Sól
· Olej do smażenia
· 30o g fasolki szparagowej
· ½ brokułu
· ½ kalafiora
· Sos beszamel ( 2 łyżki masła , 2 łyżki maki pszennej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, 1 ½ szk. mleka)
· Serek topiony w plastrach Hochland
· 15 dag sera żółtego
· 1 opakowanie makaronu tortellini
1. Kroimy mięso w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju.
2. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą.
3. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
4. Warzywa dzielimy na różyczki ( brokuł, kalafior oraz fasolkę )również gotujemy w osolonej wodzie.
5. Makaron po ugotowaniu wykładamy do naczynia żaroodpornego.
6. Na makaron wykładamy kurczaka.
7. Następnie układamy ser topiony.
8. Na ser warzywa oraz paprykę pokrojoną w paseczki.
9. Na koniec robimy sos beszamel ( masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy mąkę, mleko oraz przyprawy, mieszając żeby nie powstały grudki ).
10. Gotowym sosem polewamy zapiekankę.
11. Wierzch posypujemy serem żółtym, startym na tarce o dużych oczkach.
12. Zapiekamy 20 minut w 180°C.
13. Zapiekanka gotowa.
14. Smacznego.
Niskokaloryczna potrawa z kurczakiem
Zapiekanka z warzywami w sosie czosnkowym
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu