- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 por (tylko biała część)
- 4 ząbki czosnku
- 250 g twarogu wędzonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)
- 2 surowe jajka
- 2 łyzki tartej bułki
- trochę oleju do smażenia
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
na wierzch:
- 1 opakowanie serka topionego (rzadkiego, u mnie emmentaler firmy Lactima)
1.
Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach do średniej miękkości. Lepiej, żeby były twardsze. Wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2.
Pora pokroić na plasterki, cebulę w kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki lub posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Wsypać cebulę, pora i czosnek. Lekko posolić. Smażyć do zeszklenia.
3.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Przełożyć do miski, wsypać łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić do oddzielenia się soku (można użyć durszlaka).
4.
Cukinię dokładnie odcisnąć, sok wylać. Dodać starte ziemniaki, rozgnieciony palcami twaróg wędzony, zeszklone warzywa, surowe jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki i bazylię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Dokładnie wymieszać.
5.
Masę przełożyć do formy wysmarowanej olejem. Wyrównać i mocno uklepać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika i na jej wierzch wycisnąć ser topiony (rozsmarować na powierzchni zapiekanki).
Niskokaloryczna potrawa z kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z sezonowymi warzywami w sosie beszamel
Zapiekanka z warzywami w sosie czosnkowym
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu