Zapiekanka z młodych ziemniaków i kalafiora.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Prosta i smaczna propozycja na obiad z sezonowych warzyw.
Składniki:
Składniki na zapiekankę:
pół kilo młodych malutkich ziemniaków ( najlepiej jednakowej wielkości )
1 średni kalafior
sól do smaku
20 dag startego żółtego sera
suszony lub świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.
2. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy.
3. W formie żaroodpornej formie układamy warstwę ziemniaków, posypujemy rozmarynem i połową żółtego sera.
4. Następnie układamy warstwę kalafiora, ponownie posypujemy rozmarynem i pozostałym serem.
5. Zapiekankę zapiekamy w gorącym piekarniku aż ser się roztopi. Podajemy i smacznego. Zapiekankę można podać udekorowaną ketchupem.
6. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Niskokaloryczna potrawa z kurczakiem
Zamiast sosu można dodać jogurt co sprawia że potrawa nie jest sucha a smacznafaszerowane Pomidory
Robiłam tak faszerowane papryczki, również polecam.Pieczona karkówka po Kozacku
Soczysta smaczna karkówka zapiekana z warzywami, polecam na kolacje lub obiad.Zapiekanka pod warzywną pierzynką
Zapiekanka z ziemniakami bardzo dobra jako danie obiadoweZapiekanka makaronowa z sezonowymi warzywami w sosie beszamel
Pora na kalafiora, brokuł też sie przyda jako podpora kalafiora jest fasola, wszystkie warzywa sezonowe do wykorzystania...Zobacz więcej przepisów na: