- 1 szklanka śmietany
- 2 jajka
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- kostka mrożonego szpinaku lub drobny świeży (ok. 400 g)
- 2 ząbki czosnku
- resztki wędlin, kiełbas (ewentualnie mięso mielone)
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
1.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Lekko przestudzić, obrać, pokroić w plasterki.
2.
Szpinak rozmrozić na patelni. Usmażyć szpinak na łyżce masła z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawić lekko solą, pieprzem i papryką.
3.
Resztki wędlin i kiełbas pokroić w drobne kawałki. Można je również przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zetrzeć na tarce. Jeśli używamy mięsa mielonego, powinniśmy je najpierw przesmażyć z przyprawami.
4.
Przygotować sos: w misce roztrzepać jajka, dodać śmietanę, sól, pieprz, paprykę słodką i gałkę muszkatołową. Do sosu dodać starty na tarce ser żółty, pozostawiając ok 2-3 łyżki sera do posypania zapiekanki.
5.
Żaroodporne naczynie do zapiekania natłuścić masłem lub olejem. Wyłożyć połowę ziemniaków. Na ziemniaki wysypać połowę pokrojonych (lub startych wędlin). Na to wyłożyć cały szpinak. Następnie znowu wyłożyć ziemniaki, a potem wędlinę. Całość polać przygotowanym sosem i posypać pozostałym serem żółtym. Zapiekankę piec w gorącym piekarniku - termoobieg 200 stopni przez ok. 30-35 min (do zrumienienia).
Niskokaloryczna potrawa z kurczakiem
Zapiekanka makaronowa z sezonowymi warzywami w sosie beszamel
Zapiekanka z warzywami w sosie czosnkowym
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu