Zapiekany kalafior

Zapiekany kalafior

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Dekoracyjny kalafior na niedzielny obiad.

Składniki:

·         1 kalafior średniej wielkości

·          3 łyżki Oleju

 

Sos

·         100 ml majonezu

·         100 ml śmietany 18%

·         Trochę bazylii

·         1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

1.       Kalafior czyścimy, obieramy z  liści, myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy olejem i zapiekamy 30 minut 180 stopni aż się zarumieni.

2.       W tym czasie przygotujemy sos, wszystkie składnik wkładamy do rondelka ( czosnek straty na małych oczkach), mieszają podgrzewamy do chwili połączenia się składników.

3.       Gdy kalafior jest już upieczony, polewamy sosem.

 

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy