Zapiekany kalafior
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 6
Dekoracyjny kalafior na niedzielny obiad.
Składniki:
· 1 kalafior średniej wielkości
· 3 łyżki Oleju
Sos
· 100 ml majonezu
· 100 ml śmietany 18%
· Trochę bazylii
· 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
1. Kalafior czyścimy, obieramy z liści, myjemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy olejem i zapiekamy 30 minut 180 stopni aż się zarumieni.
2. W tym czasie przygotujemy sos, wszystkie składnik wkładamy do rondelka ( czosnek straty na małych oczkach), mieszają podgrzewamy do chwili połączenia się składników.
3. Gdy kalafior jest już upieczony, polewamy sosem.
# Tagi:
Autor: maalikaa
Polecamy również
kalafior pieczony w pysznym sosie
kalafior jest mięciutki ,zatopiony w sosie ma wyrazisty i lepszy smak niż zwykły gotowany w samej wodzie.Kolorowy zapiekany kalafior
Pora jest na korzystanie z warzyw, proponuję kalafior zapiekany na kolację ;)Zapiekany kalafior
Dekoracyjny kalafior na niedzielny obiad.Zobacz więcej przepisów na: