Domowe chipsy z ziemniaków

Domowe chipsy z ziemniaków

Ocena: ★

24 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Czym by było moje życie bez ziemniaczanych chipsów... - zdanie często słyszane przeze mnie w gabinecie i pewnie przez nie jednego dietetyka. Wówczas wyciągam z szuflady przepis na domowe chipsy z ziemniaków. Dzięki temu przepisowi na domowe chipsy z ziemniaków można powiedzieć że wilk jest syty i owca cała! Domowe chipsy z ziemniaków mają mniej tłuszczu, soli, nie zawierają dodatków do żywności, a dalej smakują wybornie. Polecam!

Składniki:

  • Ziemniaki 4 średniej wielkości
  • Oliwa z oliwek/olej rzepakowy 2 łyżki
  • Tymianek 1 łyżka listków/2 łyżeczki suszonego
  • Rozmaryn opcjonalnie
  • Sól morska - 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Przepis na domowe chipsy z ziemniaków:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć.
  2. Pokroić ziemniaki na 1 mm lub 2 mm plasterki (nie grubiej) za pomocą mandoliny, melaksera, przystawki do miksera lub ewentualnie za pomocą specjalnej tarki do warzyw.
  3. Ziemniaki posypać solą morską, tymiankiem i wysmarować oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.
  4. Ułożyć na dużej i cienkiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ziemniaki o jednakowej grubości ułożyć jeden obok drugiego (najlepsze efekty uzyskuje się piekąc małą ilość ziemniaków jednocześnie, na cienkiej blaszce).
  6. Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na minimalną grubość (1 mm) piec je w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220°C przez około 7 - 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione.
  7. Grubsze plasterki ziemniaków (2 mm) piec w 250°C przez około 9 - 15 minut lub do zrumienienia.
  8. Po upieczeniu odczekać kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.

Zdrowe chipsy są jak widac możliwe, więc zamiast kupować chipsy w sklepie zróbmy je w domu!

Smacznego!  

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy