Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Duszone żeberka w miodzie

print Drukuj
Duszone żeberka w miodzie

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.5

56 ocen

Duszone żeberka w miodzie są zawsze sygnałem nadejścia zimniejszych dni. Zawiesista miodowa marynata i delikatne bardzo miękkie mięso dostarczają wprawdzie sporo kalorii, ale też co najmniej tyle samo wyjątkowych doznań smakowych! Duszone żeberka w miodzie to prawdziwy przysmak!

składniki
  • żeberka wieprzowe - 1 kg
  • ostra papryka - 1 czubata łyżeczka
  • majeranek - 2-3 łyżki
  • płynny miód - 3 łyżki
  • czosnek - 3 ząbki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz mielony - 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy - 3-4 łyżki
  • woda - 2-3 łyżki
sposób przygotowania

A oto przepis na duszone żeberka w miodzie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój na kawałki.
  2. Dokładnie wymieszaj olej, miód, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Kawałki mięsa dokładnie obtocz w marynacie.
  4. Włóż do naczynia, przykryj folią spożywczą, wstaw do lodówki (na noc).
  5. Na dużej patelni rozgrzej 2 -3 łyżki oleju, ułóż mięso kością do góry i obsmaż aż się lekko przypieką.
  6. Następnie przewróć mięso kością do dołu, wylej pozostałą marynatę, posyp majerankiem, zmniejsz płomień, przykryj garnek i duś mięso przez ok. 1-1,5 h.
  7. Jeżeli żeberka przylegają zbyt mocno do dna, podlej kilka łyżek wody, żeby się nie przypaliły.

Duszone żeberka w miodzie są najsmaczniejsze jeżeli przygotowujemy je z kością. Dzięki duszeniu, mięso bardzo łatwo się od niej oddziela i ma wyjątkowy smak. Smacznego!

Ocena:
3.5
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!