Pieczone żeberka w sosie musztardowo - miodowym z żurawiną

Pieczone żeberka w sosie musztardowo - miodowym z żurawiną

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Żeberka w miodzie, które są ulubioną potrawą mojego męża mają wyborny smak i właśnie tak przyrządzone żeberka mu najlepiej smakują. Przepis na żeberka jest prosty i każdemu go polecam.

Składniki:

  • 6 wieprzowych żeberek
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu 
  • 1/4 kostki smalcu 
  • 1 cebula 
  • 1 pomidor 
  • 2 ząbki czosnku 
  • suszone owoce żurawiny 
  • kilka kropel cytryny 
  • sól , pieprz , mielona słodka papryka , jarzynka , sucha zielona pietruszka , majeranek

Sposób przygotowania:

Przepis na żeberka w kilku krokach:

  1. Najpierw roztopiamy smalec na patelni, na której będziemy piekli żeberka.
  2. W międzyczasie ucieramy musztardę z miodem i kilkoma kroplami cytryny i tak przygotowaną marynatą smarujemy żeberka.
  3. Teraz kładziemy żeberka na rozgrzanym tłuszczu i na każdym kładziemy po 2 plasterki czosnku.
  4. Pora na przyprawy, więc doprawiamy pieprzem, mieloną papryką, jarzynką, solą, posypujemy natką pietruszki i majerankiem.
  5. Następnie cebulę i pomidora, którego obieramy ze skórki kroimy w dowolne kawałki i dodajemy na żeberka.
  6. Nadeszła pora na żurawinę, którą dodajemy do żeberek.
  7. Przykrywamy patelnię i pieczemy do miękkości z obydwu stron. Gdy zajdzie taka potrzeba podlewamy sosem z patelni lub przegotowaną wodą.

Żeberka gotowe, na pewno będą pyszne.

Smacznego!

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy