Sprawdzony przepis na żeberka pieczone w miodzie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
129 Ocen
Ilość porcji: 12
Żeberka pieczone w miodzie są doskonałym daniem na wieczorne spotkania. Wspólne oglądanie meczu u mnie w domu zawsze się odbywa przy żeberkach w miodzie. Żeberka pieczone w miodzie według mojego przepisu są proste, chrupiące i bardzo aromatyczne!
Składniki:
- żeberka - 1 kg
- czosnek - kilka ząbków
- musztarda krymska - 2 łyżki
- miód naturalny - 2 łyżki
- sól, pieprz, papryka słodka
Sposób przygotowania:
Oto sprawdzony przepis na żeberka pieczone w miodzie:
- Żeberka kroję w mniejsze kawałki.
- W naczyniu żaroodpornym nacieram solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Odstawiam na około 2 godziny.
- Następnie do żeberek dolewam ok 4 łyżki wody.
- Piekę w piekarniku pod przykryciem przez około 1h – 1,5h w temp 200 st. (do miękkości). Musztardę mieszam z miodem i polewam żeberka.
- Potem piekę je bez przykrycia jeszcze około 15 min.
Żeberka pieczone w miodzie świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Sprawdzony przepis gwarantuje sukces. Smacznego!
Autor: Andrzej
Polecamy również
Sprawdzony przepis na żeberka pieczone w miodzie
Żeberka pieczone w miodzie są doskonałym daniem na wieczorne spotkania. Wspólne oglądanie meczu u mnie w dom...Pieczone żeberka w sosie musztardowo - miodowym z żurawiną
Żeberka w miodzie, które są ulubioną potrawą mojego męża mają wyborny smak i właśnie tak przyrządzone żeberk...Duszone żeberka w miodzie
Duszone żeberka w miodzie są zawsze sygnałem nadejścia zimniejszych dni. Zawiesista miodowa marynata i delikatne bardzo...Żeberka w marynacie miodowej
Żeberka w marynacie miodowej to prawdziwy rarytas. Słodycz miodu, przełamana musztardą pieprzem i podbita mocnym smakiem...Zobacz więcej przepisów na: