Sprawdzony przepis na żeberka pieczone w miodzie

Sprawdzony przepis na żeberka pieczone w miodzie

Ocena:

129 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Żeberka pieczone w miodzie są doskonałym daniem na wieczorne spotkania. Wspólne oglądanie meczu u mnie w domu zawsze się odbywa przy żeberkach w miodzie. Żeberka pieczone w miodzie według mojego przepisu są proste, chrupiące i bardzo aromatyczne!

Składniki:

  • żeberka - 1 kg
  • czosnek - kilka ząbków
  • musztarda krymska - 2 łyżki
  • miód naturalny - 2 łyżki
  • sól, pieprz, papryka słodka

Sposób przygotowania:

Oto sprawdzony przepis na żeberka pieczone w miodzie:

  1. Żeberka kroję w mniejsze kawałki.
  2. W naczyniu żaroodpornym nacieram solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem. Odstawiam na około 2 godziny.
  3. Następnie do żeberek dolewam ok 4 łyżki wody.
  4. Piekę w piekarniku pod przykryciem przez około 1h – 1,5h w temp 200 st. (do miękkości). Musztardę mieszam z miodem i polewam żeberka.
  5. Potem piekę je bez przykrycia jeszcze około 15 min.

Żeberka pieczone w miodzie świetnie smakują z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Sprawdzony przepis gwarantuje sukces. Smacznego!

 

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy