Żeberka w kiszonej kapuście z kminkiem

Żeberka w kiszonej kapuście z kminkiem

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na żeberka. Oto żeberka w kiszonej kapuście. Polecam bo to znakomite jednogarnkowe danie, ale tzreba uważać, bo bardzo ciężko strawne.

Składniki:

  • żeberka wieprzowe 1 kg 
  • kapusta kiszona 0,7 kg 
  • kminek
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
  • bulion pół litra 
  • smalec do podsmażenia 
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na żeberka w kilka kroków:

  1. żeberka myjemy i kroimy na porcje, solimy i pieprzymy
    podsmażamy na smalcu
  2. kiszoną kapustę odsączyć z nadmiaru soku, dodajemy kminek i podsmażamy na tej samej patelni co żeberka
  3. przygotować naczynie, gdzie musimy nałożyć podsmażona kapustę, na kapustę układamy żeberka i zalewamy bulionem
  4. przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości, następnie pieczemy 15 minut bez folii

Pyszne żeberka gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy