Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Żeberka w sosie marchewkowo-pieczarkowym

print Drukuj
Żeberka w sosie marchewkowo-pieczarkowym

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

2 oceny

Przepis na żeberka w sosie. Pyszne danie miesne a w roli głównej żeberka wieprzowe! Polecam je w sosie marchewkowo- pieczarkowym! Smacznego!

składniki
  • 4 szt żeberek wieprzowych
  • 8 pieczarek
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 6 łyżek śmietany 12 %
  • 1 marchew
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Do smaku sól i pieprz
sposób przygotowania

Przepis na żeberka, żeberka w pysznym sosie:

  1. Zacznijmy od natarcia mięsa przecisniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak doprawione mięso odstawiamy na 30 minut, a następnie smażymy na oleju na rumiano.
  2. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki, zaś obraną marchewkę kroimy w talarki.
  3. Mięso wkładamy do garnka i gotujemy 35 minut w bulionie drobiowym wraz z marchewką, zielem i liściem laurowym. Później dodajemy pieczarki.
  4. Całość gotujemy do miękkości mięsa po czym je wyciągamy i mąkę mieszamy z wodą i śmietaną i wlewamy do bulionu - zageszczamy sos, którym polewamy później mięso.

Pyszne żeberka w sosie gotowe.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!