Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym

print Drukuj
Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.7

8 ocen

Przepis na żeberka dla wielbicieli mięs. Marynata sprawia, że żeberka są bardzo aromatyczne i soczyste. Proponuję podać je z ziemniczkami lub kaszą i ulubioną surówką. Będzie naprawdę pysznie. Polecam.

składniki
  • Marynata:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu prawdziwego
  • 10 łyżek ketchupu łagodnego
  • 3 duże cebule
  • 3 suszone pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta pieprzu mielonego
  • Dodatkowo:
  • przyprawa do żeberek w miodzie
  • 1 kg żeberek
sposób przygotowania

Przepis na żeberka w kilka kroków:

  1. Żeberka oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć, następnie podzielić na mniejsze części. Następnie natrzeć je przyprawą do żeberek i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. Czosnek i cebulę obrać, czosnek pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka, a pomidory suszone w paski. Następnie wszystkie składniki marynaty ze sobą wymieszać.
  3. Żeberka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, powinny całe być pokryte marynatą i odstawić na kolejne 30 minut w chłodne miejsce.
  4. Zamarynowane żeberka przełożyć w raz z całą marynatą do formy żaroodpornej i piec około 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu mięso należy przemieszać, żeby cały czas było w marynacie.

Po tym czasie mamy pyszne żeberka gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!