Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na żeberka dla wielbicieli mięs. Marynata sprawia, że żeberka są bardzo aromatyczne i soczyste. Proponuję podać je z ziemniczkami lub kaszą i ulubioną surówką. Będzie naprawdę pysznie. Polecam.

Składniki:

  • Marynata:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu prawdziwego
  • 10 łyżek ketchupu łagodnego
  • 3 duże cebule
  • 3 suszone pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta pieprzu mielonego
  • Dodatkowo:
  • przyprawa do żeberek w miodzie
  • 1 kg żeberek

Sposób przygotowania:

Przepis na żeberka w kilka kroków:

  1. Żeberka oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć, następnie podzielić na mniejsze części. Następnie natrzeć je przyprawą do żeberek i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. Czosnek i cebulę obrać, czosnek pokroić w kosteczkę, cebulę w piórka, a pomidory suszone w paski. Następnie wszystkie składniki marynaty ze sobą wymieszać.
  3. Żeberka przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać, powinny całe być pokryte marynatą i odstawić na kolejne 30 minut w chłodne miejsce.
  4. Zamarynowane żeberka przełożyć w raz z całą marynatą do formy żaroodpornej i piec około 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu mięso należy przemieszać, żeby cały czas było w marynacie.

Po tym czasie mamy pyszne żeberka gotowe do jedzenia.

Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy