Krupnik to tradycyjna polska zupa. Niezwykle pożywna i smaczna. W moim domu krupnik jest bardzo popularny głównie jesienią i zimą. Przyrządzamy go z dodatkiem grzybów, co nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Świetnie rozgrzewa i syci. Krupnik nadaje się na jednodaniowy obiad.
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!
Co podać na stół w upalne dni? Ja polecam chłodnik litewski. Bardzo prosty przepis. Chłodnik litewski jest pożywny i orzeźwiający jednocześnie. Idealny na upały. Poniższy przepis na chłodnik dostałam od przyjaciółki. Sprawdziłam go wielokrotnie.
Dzisiaj na nietuzinkowy obiad cukinia faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem jarzyn i ryżu. Obiad dość szybki i smaczny. Cukinia faszerowana jest daniem dość lekkim i szybko syci, dlatego przepis na cukinię faszerowaną uwielbiam i często wykorzystuję. Także, gdy sezon na cukinię, to warto żeby cukinia faszerowana pojawiała się na naszym stole.
Zupa gulaszowa to potrawa rodem z Węgier. Ponieważ Polacy nie stronią do sytych zup rozgrzewających w chłodniejsze pory roku, zupa gulaszowa często gości na naszych stołach. Oto przepis na prostą zupę gulaszową, ulubioną przez moich domowników.
Zdrowotne walory surówki z czerwonej kapusty z ogórkiem są niezaprzeczalne!!! Swój kolor, surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Zmiatają one wolne rodniki, które powodują starzenie się naszej skóry ale także całego organizmu!!! To właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób przewlekłych takich jak cukrzyca.
Mój przepis na gulasz odziedziczyłam po babci. Jako dziecko, nie przepadałam za mięsem, ale gulasz uwielbiałam! O przepis na gulasz poprosiłam babcię już dawno i szczerze mówiąc, ten przepis na gulasz funkcjonuje wśród moich znajomych jako “gulasz Miki”:) A dzisiaj zdradzę go Wam - oto przepis na gulasz.
Domowy chleb jest najlepszy, zawsze można do niego dodać ulubione dodatki. Ja tym razem do chleba dodałam ser żółty i pomidory suszone. Dzięki ziołom prowansalskim chlebek wyszedł niezwykle aromatyczny. Polecam ten pyszny chleb.
Przepis na kalmarowe risotto to coś dla miłośników frutti di mare, idealne połaczenie ryżu i kalmarów. Przepis na takie risotto nie jest skomplikowany, a efekt będzie naprawde pyszny! Polecam przepis na risotto w moim wydaniu!
Szybki przepis na makaron z jagodami - zachwycił mnie kolor makaronu jaki powstał po dodaniu sosu jagodowego - intensywnie filetowy, a sama potrawa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
Makaron z pesto to połaczenie króre uwielbiam, wystarczy dodać jeszcze podsmażoną pierś z indyka i mamy pyszne danie :) Sprawdzony przepis na szybki obiad!
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.