Zupa cebulowa dla początkujących

Zupa cebulowa dla początkujących

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zupa cebulowa była dla mnie swoistym poligonem doświadczalnym moich zmagań kulinarnych. Ze względu na prostotę polecam ją wszystkim początkującym kucharzom. To była pierwsza zupa, jaką gotowałam i wyszła od razu :) Takze nie ma co sie bać i warto brać się za przepis na zupę cebulową.

Składniki:

  • 1/2 kg cebuli 
  • 1/2 l bulionu 
  • 100 gramów żółtego sera 
  • 1/2 kostki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 bagietka

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa dla nowicjuszy - jak zrobić:

  1. Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
  2. Bulion robimy abo z kostki, aebo jeśli ktoś nie przepada za glutaminianem gotujemy wywar na kostce. Do gorącego bulionu dodajemy podsmażoną cebulę.
  3. Całość gotujemy 15 minut.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. Zupę nalewamy po miseczek. Na wierzch kładziemy pokrojoną bagietkę i posypujemy startym żółtym serem.
  5. Zapiekamy w piekarniku 15 minut.

Prawda, ze zupa cebulowa to prosta zupa?

Polecam i smacznego!

Autor: Natalia\

Polecamy nasze przepisy