włoszczyzna 1 pęczek
fasola 1 szklanka
ziemniaki 4 duże
kości 0,5 kg
słonina 0,30 kg
boczek 0,30 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 2 sztuki
liść laurowy 2 sztuki
majeranek do smaku
papryka słodka 2 łyżeczki
dzień wcześniej moczę fasolę .
na drugi dzień gotuję fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.
jak fasola się gotuje robię wywar z kości ,do wywaru dodaję włoszczyznę ( w kostkę kroję marchew, pietruszkę i seler, por wrzucam w całości ,potem wyjmuję z wywaru)dodaję ziele angielskie i liść laurowy .
ziemniaki kroję w kostkę .
podsmażam słoninę i boczek( pokrojoną w kostkę)dodając 2 łyżeczki słodkiej papryki.
jak warzywa są miękkie dodaję ziemniaki i fasolę ,gotuję.
na koniec dodaję podsmażony boczek ze słoniną .
doprawiam majerankiem ,solą i pieprzem.
Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu