Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jesień to wysyp grzybów w naszych lasach - pamiętajmy o tym! A jak już mamy grzyby to musi być zupa grzybowa. Aromatyczne i świeże grzyby nadadzą niepowtarzalny smak naszej zupie. Dlatego warto zbierać grzyby, bo zupa grzybowa z własnoręcznie zebranych grzybów smakuje najlepiej. Zupę można zrobić również z suszonych grzybów, wtedy taka zupa grzybowa np na Wigilię nabiera innego smaku od razu.

Składniki:

  • 300 gram świeżych grzybów np.borowików
  • 100 gram wędzonego boczku
  • 100 gram posiekanej cebuli
  • 300 gram ziemniaków
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 200 ml gęstej śmietany 12 %
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • koperek drobno posiekany
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa:

  1. Na rozgrzanym oleju obsmażyć pokrojony w kostkę boczek i cebulę, dodać pokrojone grzyby.
  2. Doprawić pieprzem, liściem laurowym i pod przykryciem dusić na wolnym ogniu około 15 minut.
  3. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek. Całość zalać 1.5 l wody.
  4. Gotować na małym ogniu około 15 minut, a pod koniec dodać śmietanę i koperek. Doprawić wg uznania.

Pyszna zupa grzybowa gotowa.

Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy