Francuska zupa z kapustą

Francuska zupa z kapustą

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pyszne przepis z kuchni francuskiej Michela Morana, francuska zupa z kapustą. Pyszna i sycąca, a przepis łatwy. Nic tylko polecać.

Składniki:

  • kapusta biała 1 szt.
  • boczek wędzony 400 g
  • marchewka 2 szt.
  • ziemniaki 3 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • smalec 2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • pieprz czarny ziarnisty
  • rosół z kury 0,5 l
  • sól morska
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Przepis na francuską zupę z kapustą Michela Morana:

  1. Najpierw kapustę szatkujemy na półcentymetrowe kawałki a następnie wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez ok. 2 minuty.
  2. Kolejnym krokiem będzie pokrojenie boczku w grube plastry, marchewki w plasterki, ziemniaków w kostkę, a cebuli w piórka.
  3. Teraz trzeba w garnku rozgrzać smalec i przysmażyć cebulę z czosnkiem, pomieszać. Dodać boczek i smażyć 3-4 minuty.
  4. Następnie musimy dodać odcedzoną kapustę, wszystko mieszamy i zalewamy rosołem. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem ziarnistym i mielonym.
  5. Po 20 minutach dorzucamy marchewki, a po 3-4 minutach ziemniaki. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
  6. Naszą pyszną zupę serwujemy z plasterkiem boczku na wierzchu.

Oto przepis na francuską zupę z kapustą Michela Morana. Smacznego!

Polecamy nasze przepisy