ZUPA WIOSENNA - JARZYNOWA

ZUPA WIOSENNA - JARZYNOWA

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Pachnąca, pełna witamin pożywna zupa. Polecam.

Składniki:

8 średnich ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
10 brukselek
kilka różyczek kalafioru
20 dag zielonej fasolki szparagowej
20 dag zielonego groszku
kawałek pora
trochę posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
1 łyżka mąki
śmietana 18 % (ok. 170 g)
2 kostki bulionowe
2 liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela
sól, pieprz, papryka słodka mielona, jarzynka

Sposób przygotowania:

1.Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki.

2.Zalewamy zimną wodą, solimy.

3.Wrzucamy czosnek, liście laurowe i angielskie ziele.

4.Gotujemy kilka minut. Dodajemy kostki bulionowe.

5.Następnie wsypujemy pokrojoną fasolkę i groszek.

6.Gdy zaczną mięknąć dodajemy kalafior, brukselkę i pokrojony w plasterki por.

7.Wszystko gotujemy do miękkości na małym ogniu.

8.Mąkę rozrabiamy z zimną wodą i śmietaną.

9.Wlewamy do gotującej się zupy.

10.Wrzucamy przyprawy i posypujemy natką.

11.Po 5 minutach zupa jest gotowa.

12.Smacznego.

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy