Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

ZUPA WIOSENNA - JARZYNOWA

print Drukuj
ZUPA WIOSENNA - JARZYNOWA

Łucja Staszyńska

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
0.0

0 ocen

Pachnąca, pełna witamin pożywna zupa. Polecam.

składniki

8 średnich ziemniaków
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
10 brukselek
kilka różyczek kalafioru
20 dag zielonej fasolki szparagowej
20 dag zielonego groszku
kawałek pora
trochę posiekanej natki pietruszki
ząbek czosnku
1 łyżka mąki
śmietana 18 % (ok. 170 g)
2 kostki bulionowe
2 liście laurowe, kilka ziarenek angielskiego ziela
sól, pieprz, papryka słodka mielona, jarzynka

sposób przygotowania

1.Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki.

2.Zalewamy zimną wodą, solimy.

3.Wrzucamy czosnek, liście laurowe i angielskie ziele.

4.Gotujemy kilka minut. Dodajemy kostki bulionowe.

5.Następnie wsypujemy pokrojoną fasolkę i groszek.

6.Gdy zaczną mięknąć dodajemy kalafior, brukselkę i pokrojony w plasterki por.

7.Wszystko gotujemy do miękkości na małym ogniu.

8.Mąkę rozrabiamy z zimną wodą i śmietaną.

9.Wlewamy do gotującej się zupy.

10.Wrzucamy przyprawy i posypujemy natką.

11.Po 5 minutach zupa jest gotowa.

12.Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 6
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!