Uważam, że zupy kremy są pyszne. Syte, tanie i zdrowe. Polecam taką zupę na obiad.
Składniki na zupę:
1 mała cebula
pół kalafiora
1 mała cukinia
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
1 liść laurowy
ulubione zioła i przyprawy do smaku
woda
1. Cebulę i czosnek obieram i kroję na małe kawałki. Kalafior dzielę na różyczki, płuczę i osączam z wody. Cukinię myję, osuszam, obieram, usuwam pestki i kroję w kostkę.
2. W garnku rozgrzewam masło, wrzucam czosnek i cebulę, chwilę przesmażam, mieszam i uważam, żeby za mocno nie przypiec. Następnie do czosnku i cebuli dorzucam kalafior i cukinię mieszając przesmażam. Dodaję liść laurowy, zalewam wodą, tak, żeby przykryła warzywa i gotuję do miękkości.
3. Gdy warzywa bedą miękkie zupę miksuję blenderem na gładki krem, wcześniej wyjmuję liść laurowy. Na koniec zupę przyprawiam solą, pieprzem i ulubionymi ziołami i przyprawami.
4. Gotową zupę podaję bardzo gorącą i życzę smacznego.
Zupa krem z kalafiora i marchewki z serem żółtym
Brokułowo-groszkowa zupa krem.
Zupa krem z marchewki i batata na bulionie drobiowym
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu