Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym jest bardzo delikatna w smaku. Słodycz zupy przełamałam przyprawami i wyszło bardzo pysznie. Polecam.
pół kilo marchewki
4 szklanki bulionu warzywnego
1 pietruszka
1 łyżka masła
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
zioła prowansalkie według uznania
gałka muszkatołowa mielona według uznania
1 puszka mleczka kokosowego
Dodatkowo:
chleb na grzanki
ziarna słonecznika
1. Warzywa obrać, umyć i osuszyć, następnie pokroić na mniejsze kawałki.
2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić warzywa i chwilę przesmażyć, wlać gorący bulion i gotować do miękkości.
3. Gdy warzywa będą miękkie zupę zmiksować na gładki krem.
4. Do zupy dodać mleczko kokosowe ( białą część bez wody ), przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową. Zagotować, żeby mleczko dokładnie połączyło się z zupą.
5. Zupę rozlewać na talerze i podawać z grzankami i słonecznikiem.
6. Grzanki: Chleb pokroić w kostkę i razem z ziarnami słonecznika zrumienić na suchej goracej patelni.
Zupa marchewkowo-pomarańczowa.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu