Zupa marchewkowo - koperkowa

Zupa marchewkowo - koperkowa

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepis na zupę marchewkową. Polecam, bo zupa marchewkowa jest łagodna w smaku z wyczuwalną "nutą" koperku.

Składniki:

  • kawałek wędzonego żeberka
  • 1 dowolna kiełbasa ( u mnie Śląska)
  • śmietana 18 % (170 g)
  • 1 łyżka mąki
  • 3 marchewki
  • 7 ziemniaków
  • 13 dag drobnego makaronu np. koraliki
  • po kawałku pietruszki i selera
  • pół pęczka koperku
  • kilka gałązek natki pietruszki i liści selera
  • liść laurowy, 5 ziarenek angielskiego ziela
  • sól, pieprz, papryka słodka, jarzynka

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowa sprawdzony przepis na pyszną zupę:

  1. Najpierw żeberko gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, po czym wyjmujemy, następnie wkładamy pietruszkę, seler, liść laurowy i angielskie ziele, gotujemy.
  2. Po chwili wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i makaron.
  3. Gdy zaczną mięknąć dodajemy kiełbasę pokrojoną w plasterki i potartą na grubych oczkach marchewkę. Następnie wkładamy liście natki pietruszki i selera oraz pokrojony drobno koperek.
  4. Wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką i odrobiną zimnej wody. Wrzucamy przyprawy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Zupa marchewkowa gotowa.

Smacznego!

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy