Pieczarkowa zupa.

Pieczarkowa zupa.

Ocena: ★

14 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam tak przygotowaną zupę, gdy warzywa i pieczarki przesmażymy na maśle wydobędziemy z nich cały aromat. Zupa jest bardzo smaczna i niedroga. Możemy ją podać z dowolnym makaronem. Polecam przepis.

Składniki:

4 szklanki bulionu warzywnego

50 dag pieczarek

1 duża cebula

1 duża marchewka

1 duża pietruszka

1 szklanka śmietany 18 %

2 płaskie łyżki masła

1 łyżeczka mąki pszennej

sól i pieprz do smaku

koperek (według uznania )

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki należy obrać, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić w półplasterki.

2. Warzywa również obrać, umyć i osuszyć. Cebulę należy drobno pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. W garnku roztopić masło i wrzucić przygotowane pieczarki i warzywa, chwilę przesmażyć, następnie zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości składników.

4. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką pszenną, dodać 2-3 łyżki gorącej zupy, żeby zahartować śmietanę, i przelać do zupy.

5. Zagotować zupę przyprawiając do smaku solą i pieprzem, dodać według uznania drobno posiekany koperek.

6. Pieczarkowa zupa jest gotowa do podania.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy