Zupa - krem z pieczarek z serkiem ricotta.

Zupa - krem z pieczarek z serkiem ricotta.

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Krem z pieczarek to bardzo pyszna zupka i niezwykle aromatyczna. Posypana dużą ilością zielonego, świeżego szczypiorku będzie pysznym pomysłem na obiad. Zagęściłam ją serkiem ricotta i to również nadało jej wyjątkowego smaku. Ta zupa jest lekka a zarazem syta. Polecam przepis.

Składniki:

2 duże pietruszki

2 średnie cebule

1 średnia marchewka

40 dag pieczarek

sól do smaku

masło do smażenia

szczypiorek według uznania

biały pieprz mielony do smaku

10 dag serka ricotta

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki i warzywa obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie dwie pieczarki odłożyć, a pozostałe z warzywami pokroić na mniejsze części.

2. W garnku rozpuścić masło ( tak około 1 łyżkę ), wrzucić pokrojone pieczarki, skropić sokiem z cytryny i przesmażyć, następnie wrzucić warzywa i jeszcze chwilę przesmażyć cały czas mieszając. Następnie przesmażone warzywa i pieczarki zalać gorącą wodą i gotować do miękkości składników.

3. Gdy wszystko będzie miękkie zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać natkę i serek, zagotować do rozpuszczenia się serka.

4. Odłożone pieczarki pokroić w półplasterki, następnie usmażyć do miękkości i zrumienienia na maśle, na koniec oprószyć solą.

5. Szczypiorek umyć, dokładnie osuszyć i drobno pokroić.

6. Na talerze nakładać porcje zupy, pieczarek i posypywać szczypiorkiem według uznania. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy