Zupa pieczarkowa - najprostszy przepis

Zupa pieczarkowa - najprostszy przepis

Ocena: ★

32 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zupa pieczarkowa według najbardziej tradycyjnego przepisu. Domowej roboty zupa pieczarkowa smakuje najlepiej tuż po przygotowaniu. Pamiętam chwile, gdy robiła ją moja babcia. Zawsze podawała ją z makaronem. Tego smaku nigdy nie zapomnę. Za to teraz najlepiej mi smakuje zupa pieczarkowa z grzankami.

Składniki:

  • Pieczarki – 60 dkg
  • Marchewka – 1 szt
  • Pietruszka – 1 sztuka
  • Seler – 3-4 dkg
  • Seler - nać
  • Kapusta włoska - 1szt liść
  • Por – 1 szt liść
  • Kostka rosołowa
  • Vegeta – 1 łyżeczka
  • Śmietana – 5 łyżek
  • Kostka rosołowa – 1 szt
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obieramy i myjemy pieczarki. Kroimy na drobne kawałki według uznania i wrzucamy do garnka. Ja używam ok. 2 litrowego.
  2. Zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda zaczyna wrzeć, wrzucam kostkę rosołową i pozostałe warzywa. Gotuję ok. 30 minut na bardzo wolnym ogniu.
  3. Po tym czasie wyciągam warzywa, marchewkę, pietruszkę nać, kapustę, seler i por. Dodajemy śmietanę.

Mi najbardziej smakuje zupa pieczarkowa podana z grzankami.

Smacznego!

Autor: Syriusz

Polecamy nasze przepisy