Świąteczna zupa rybna

Świąteczna zupa rybna

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Potrawy na Wigilię są szczególnie wyjątkowe – bo przygotowywane z miłością dla najbliższych. Michał Rajewski, Executive Chef Focaccia Ristorane, zdradza swój autorski przepis na cudowną świąteczną zupę rybną. Jest naprawdę wykwintna.

Składniki:

(Przepis na 1 litr zupy)

Bulion:

  • Korpus z sandacza
  • Korpus z karpia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 1 koper włoski
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz
  • Gwiazda anyżu

Ragu:

  • 1 marchewka
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • ½ kopru włoskiego
  • 6 szt pomidorów malinowych lub pomidorów pelati
  • 50 ml wina czerwonego

Dodatki:

  • 4 krewetki
  • 8 muli
  • 200 g filetu z sandacza

Sposób przygotowania:

Przepis na  świąteczną zupę rybną:

  1. Korpusy z ryb oraz włoszczyznę i cebulę palimy w piecu. Warzywa kroimy na mniejsze porcje, zalewamy zimną wodą, dodając pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin, tak aby zupa nie wrzała. W trakcie gotowania zbieramy wszelkie szumy. 
  2. Po tym czasie odcedzamy zupę i redukujemy o 1/3 objętości. Doprawiamy wg uznania solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Bulion gotowy.
  3. Ragu - wszystkie warzywa kroimy z drobną kostkę. Jeżeli używamy pomidorów pelati to redukujemy, a jeżeli zwykłych to parzymy je i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dusimy oddzielnie do konsystencji przecieru. Resztę warzyw uprzednio pokrojonych w kostkę smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru, zalewamy to winem, redukujemy wino tak aby pozbyć się alkoholu i dodajemy warzywa do pomidorów. Całość doprawiamy solą cukrem i pieprzem. Gotujemy wszystko razem do uzyskania gęstej konsystencji. 
  4. Krewetki smażymy z sandaczem na złoto, mule odgrzewamy w gorącym bulionie aby skorupki pootwierały się. 
  5. W talerzu na środku umieszczamy ragu na które nakładamy mule, sandacza i krewetkę, dekorujemy koprem włoskim i zalewamy bulionem rybnym. Mona posypać natką pietruszki. 

 Świąteczna zupa rybna gotowa. Smacznego!

 

Polecamy nasze przepisy