Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Świąteczna zupa rybna

print Drukuj
liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
2.5

2 oceny

Potrawy na Wigilię są szczególnie wyjątkowe – bo przygotowywane z miłością dla najbliższych. Michał Rajewski, Executive Chef Focaccia Ristorane, zdradza swój autorski przepis na cudowną świąteczną zupę rybną. Jest naprawdę wykwintna.

składniki

(Przepis na 1 litr zupy)

Bulion:

  • Korpus z sandacza
  • Korpus z karpia
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 1 koper włoski
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz
  • Gwiazda anyżu

Ragu:

  • 1 marchewka
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • ½ kopru włoskiego
  • 6 szt pomidorów malinowych lub pomidorów pelati
  • 50 ml wina czerwonego

Dodatki:

  • 4 krewetki
  • 8 muli
  • 200 g filetu z sandacza

sposób przygotowania

Przepis na  świąteczną zupę rybną:

  1. Korpusy z ryb oraz włoszczyznę i cebulę palimy w piecu. Warzywa kroimy na mniejsze porcje, zalewamy zimną wodą, dodając pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 godzin, tak aby zupa nie wrzała. W trakcie gotowania zbieramy wszelkie szumy. 
  2. Po tym czasie odcedzamy zupę i redukujemy o 1/3 objętości. Doprawiamy wg uznania solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Bulion gotowy.
  3. Ragu - wszystkie warzywa kroimy z drobną kostkę. Jeżeli używamy pomidorów pelati to redukujemy, a jeżeli zwykłych to parzymy je i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dusimy oddzielnie do konsystencji przecieru. Resztę warzyw uprzednio pokrojonych w kostkę smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru, zalewamy to winem, redukujemy wino tak aby pozbyć się alkoholu i dodajemy warzywa do pomidorów. Całość doprawiamy solą cukrem i pieprzem. Gotujemy wszystko razem do uzyskania gęstej konsystencji. 
  4. Krewetki smażymy z sandaczem na złoto, mule odgrzewamy w gorącym bulionie aby skorupki pootwierały się. 
  5. W talerzu na środku umieszczamy ragu na które nakładamy mule, sandacza i krewetkę, dekorujemy koprem włoskim i zalewamy bulionem rybnym. Mona posypać natką pietruszki. 

 Świąteczna zupa rybna gotowa. Smacznego!

 

Ocena:
2.5
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!