Zupa rybna po sycylijsku

Zupa rybna po sycylijsku

Ocena:

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Muszę wszystkich ostrzec, że zupa rybna po sycylijsku jest niebezpiecznie smaczna! Gęsta i bardzo aromatyczna zupa rybna po sycylijsku doskonale się sprawdzi na zimowe obiady. Smaki różnych ryb i owoców morza nadają zupie rybnej po sycylijsku głębokiego, złożonego smaku. Delikatne ryby i jędrne krewetki genialnie ze sobą kontrastują, dzięki czemu zupa rybna po sycylijsku jest wyśmienita.

Składniki:

  • Łosoś 200 g
  • Halibut 500 g
  • Krewetki ok 12 surowych krewetek lub ogonów langustynek
  • Wywar rybny 500 ml
  • Krojone pomidory 2 puszki
  • Dynia piżmowa 1/2 niedużej sztuki
  • Czerwona cebula 1 sztuka
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Koper włoski (fenkuł) 1/2 małej bulwy
  • Papryczka chili, bez nasion
  • Czosnek 2 ząbki
  • Białe wino (wytrawne) 1 szklanka
  • cytryny 1/2 sztuki
  • Natka pietruszki (do posypania zupy)
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na zupę rybną po sycylijsku:

 

  1. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie z chili i czosnkiem
  2. Dodać obrany z włókien i pokrojony w plasterki seler oraz posiekany w plasterki koper włoski i pokrojona w kostkę dynię. Całość poddusić kilka minut.
  3. Warzywa zalać winem, pomidorami i wywarem rybnym.
  4. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 min
  5. Ryby pokroić w ok 2 cm kostkę, usunąć skórę i ości
  6. Ryby i krewetki dodać do zupy, gotować ok 8-10 min, jak tylko krewetki zmienią kolor powinny być dobre,  nie przegotujcie ich bo będą twarde i gumowe.
  7. Doprawcie solą i pieprzem do smaku
  8.  

Zupę posypać posiekaną natką pietruszki, i gotowe :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy