Duńska zupa serowo-porowa.

Duńska zupa serowo-porowa.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na tę pyszną zupę znalazłam w książce kucharskiej ,,Kuchnia skandynawska'', i oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany. Zupa wyszła niezwykle pyszna i delikatna w smaku. Polecam na obiad.

Składniki:

20 dag serka topionego ( u mnie kremowy )

1 szklanka śmietany 18 %

1 duży por

1 cebula

4 szklanki bulionu warzywnego

1 łyżka masła

sól i pieprz do smaku

15 dag startego żółtego sera

Sposób przygotowania:

1. Pora obrać z wierzchnich liści, odciąć część zieloną. Cebulę obrać. Następnie warzywa umyć i osuszyć. Warzywa pokroić w cienkie półplasterki.

2. W garnku rozgrzać masło,wrzucić pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, następnie wlewać gorący bulion i gotować do miękkości.

3. Serki topione przełożyć do miski, wlać około pół szklanki gorącej wody i mieszać, aż serki się dokładnie rozpuszczą. Następnie do serków dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

4. Tak przygotowane serki wraz ze śmietaną wlać do gotującej się zupy, chwilę pogotować i na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Gorącą zupę nalewać na talerze i posypywać startym serem żółtym.

6. Podawać od razu gorącą. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy